: EastMed ... 10-11-2017
 
 
ӻ
: 26-06-2017

ΑΝΤΙ «ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ» ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

 

Της Ελνης Θεοχρους

 

Ο Πρεδρος προβλλει το ζτημα της Ασφλειας και αφνει να εννοηθε τι επιλθηκε σμφωνα με τα συμφροντα του Κυπριακο Ελληνισμο αλλ δεν μας λγει λξη για τις 4 ευρωπακς ελευθερες για τα 80 εκατομμρια Τορκων πολιτν, που σγουρα θα εναι στο τραπζι των συνομιλιν. Γιατ σιωπ εν προκειμνω;

Τονζω τι αν η Κυπριακ Δημοκρατα καταργεται και εν γνεται λγος για το μελλοντικ «τουρκοκυπριακ συνιστν κρτος», και αν δεν τονζεται τι αυτ το «κρτος» εναι προν τυφλς στρατιωτικς βας και συνεπς εναι παρνομο, δεν ευθνεται το Ευρωπακ Κοινοβολιο, η Ευρωπακ Επιτροπ και η ΕΕ, αλλ οι ημτεροι αξιωματοχοι. Ειδικ οι κυβερνντες, που εισηγονται και εφαρμζουν πολιτικς διλυσης του κρτους. Με τις πολιτικς τους αυτς εξουδετερνουν και περιθωριοποιον τους βουλευτς που χουν αντθετη ποψη. σους δηλαδ επιμνουν να μην θεωρον ορθ την τουρκικ θση περ εκλιποσας Κυπριακς Δημοκρατας και σους υπερασπζονται την συνχεια της. 

Η κθεση αξιολγησης για την ενταξιακ πορεα της Τουρκας στην Ε.Ε, η οποα εγκρθηκε την περασμνη Τρτη απ την Επιτροπ Εξωτερικν του Ευρωπακο Κοινοβουλου εναι απαρδεκτη, διτι στο κεφλαιο 19, που αναφρεται στις γενικς κατευθυντριες γραμμς λσης του Κυπριακο, λεπει παντελς η οποιαδποτε αναφορ στο τι το προν της λσης θα συνιστ την  συνχεια της Κυπριακς Δημοκρατας. Και αυτ συνβη, κατοι εχα υποβλει σχετικ τροπολογα, η οποα μως δεν εχε τχει της ανλογης στριξης. Κυβρνηση και ΑΚΕΛ ανλαβαν την εξουδετρωσ της, προτιμντας την διζωνικ, δικοινοτικ ομοσπονδα και την διχοτομικ Κοιν Δλωση της 11ης Φεβρουριου 2014 ως βση λσης του Κυπριακο, την οποα οι Τορκοι χουν κνει παντιρα τους. Καθλου τυχαα δεν εναι η αναφορ της 11ης Φεβρουαρου σε κατλοιπο εξουσας, που θα ανκει στα κρατδια και χι στην Κεντρικ Κυβρνηση, και σε καθεστς ισοτιμας μεταξ των δυο συνεταρων, καθς και σε πολλ λλα, που μας σπρχνουν ακμη πιο βαθι στη διχοτμηση  και στα αδιξοδα.

Τελικ η εξιδανικευθεσα «επαννωση» εναι η σμβαση για βελοδινο διαζγιο.  

 Βεβαως και υπρχουν θετικ στοιχεα στην κθεση. Πλην μως ουδτερα και νευρα και νευ σπαργς, εκ της συνεχος ενιασιας επανληψης εδ και χρνια. πως ο τερματισμς του εποικισμο, ο σεβασμς των κυριαρχικν δικαιωμτων στην Κυπριακ ΑΟΖ, η εξακρβωση της τχης των αγνοομενων  και η επιστροφ της «περκλειστης» πλης της Αμμοχστου. Ακμη και οι αναφορς για τη λση στην βση του κεκτημνου και του διεθνος δικαου, της μας κυριαρχας και διεθνος προσωπικτητας   συνιστον  προπτασμα καπνο, διτι με την ΔΔΟ και την 11η Φεβρουριου δεν μπορον να εφαρμοστον στην πρξη οι αρχς της ΕΕ παρ μνο στην τραγικ λογικ του πρωτογενος δκαιου και της παρθενογνεσης. Πς θα ταν δυνατ να αποδεχτ μια ττοια κθεση, η οποα αντ να θτει ως προπθεση για την εμβθυνση της τελωνειακς νωσης της  Τουρκας με την Ε.Ε, την μεση εφαρμογ του πρσθετου πρωτοκλλου, αποδχεται την ναρξη της διαδικασας, εν για τις υποχρεσεις της Τουρκας προς την Κυπριακ Δημοκρατα προβανει σε απλς συστσεις;

Τα πντα εναι σκηνοθετημνα για να διευκολνουν το θατρο των συνομιλιν της Ελβετας. Συνιστον το τλειο σκηνικ. Δεν γνωρζουμε πλον εν υπρχουν ρια στις υποχωρσεις μας.

 Και επειδ το γνωρζει και η Τουρκα και ο ιντε,  εναι τον Πρεδρο που θα πισουν, ο οποος ψχνει δη για συνενχους προβλλοντας ποτε τον βολεει τη συλλογικτητα και την εντητα. Εμες δεν μπορομε να στηρξουμε αυτ την πολιτικ. Φυσικ και δεν πρκειται να υπονομεσουμε τον Πρεδρο μας και το κρτος μας, φυσικ θα παραστε εκπρσωπος μας στις συνομιλες αλλ γνωρζουμε τι οι πολιτικο αρχηγο εναι δη εξουδετερωμνοι και καννα ρλο δεν θα μπορσουν να διαδραματσουν. Οι ρλοι μοιρστηκαν πρυσι στην Να Υρκη. Οι λλοι θα εναι απλο θεατς σ να πανηγυριτικο γμο ξιπασμνων χωρικν.

Αν ο Πρεδρος δεσμευτε προτο μεταβομε στις συνομιλες της Ελβετας τι δεν θα δεχθε την μη πλρη αποχρηση των στρατευμτων και την κατργηση των εγγυσεων χωρς χρονοδιαγρμματα, αν δεν δεσμευθε πως το προν της λσης θα αποτελε συνχεια της Κυπριακς Δημοκρατας στην πρξη και χι με δικολαβικος βερμπαλισμος, αν δεν ομολογσει τι αυτ που διαπραγματεεται συνιστ κατλυση του κρτους και νομιμοποηση του ψευδοκρτους, απλς θα επιβεβαισει μια παλι προσφιλ του πρθεση: Το βελοδινο διαζγιο. Για μας, στην Ελβετα το θμα δεν εναι αν θα βρομε λση αλλ αν θα αποφγουμε τη διλυση.  

 
   
 
 
 
     
      :