... 16-06-2016
 
 

: 30-04-2017

 

Ελνη Θεοχρους: Πατριωτικς χρος αυτν που δεν θλουν αντιπατριωτικ λση

Ο Νικλας υπερεχε λων στις μετρσεις

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

 

Η Πρεδρος της Αλληλεγγης Ελνη Θεοχρους, εναι πεπεισμνη πως η επιλογ Νικλα Παπαδπουλου ως μοναδικο υποψηφου των κομμτων του ενδιμεσου χρου, εναι η πλον ενδεδειγμνη, πως κατδειξαν οι ρευνες και μετρσεις. Εξηγε γατ επιμνει στον ρο «πατριωτικς χρος» και για τι το 2013 στριξε Αναστασιδη. Τλος ξεκαθαρζει θεωρε αυτονητο πως η Αλληλεγγη θα μετχει στη κυβρνηση σε περπτωση εκλογς Νικλα Παπαδπουλου.

 

ντιμος και εκλξιμος

Ποιοι εναι οι λγοι που καθιστον την υποψηφιτητα Νικλα  Παπαδπουλου, προσφορτερη απ μια ενδεχμενη δικ σας;

Το ζτημα ενς και μνο υποψηφου του πατριωτικο χρου, αφορ  μια συλλογικ  προσπθεια και  απαιτε σμπνοια στην λψη αποφσεων, για να απαλλαγε ο τπος απ μια κακ διακυβρνηση και απ τις αναποτελεσματικς, ουτοπικς και ανακλουθες πολιτικς της στο Κυπριακ.  Εχαν τεθε πολλ κριτρια επιλογς του υποψηφου, πως για παρδειγμα η εντιμτητα, η αποτελεσματικτητα και η εκλεξιμτητα. γιναν πολλς μετρσεις, δημοσκοπσεις, επιστημονικς αναλσεις. Βσει λων των ερευνν, ο Νικλας Παπαδπουλος υπερεχε και εμο και του Γιργου Λιλλκα σε εκλεξιμτητα. Ο Νικλας και ντιμος εναι και ικαντητες χει και ηγεται του μεγαλτερου κμματος του «ενδιμεσου χρου», εν ανκει στη να γενι πολιτικν. Γιατ να μην ηγηθε αυτς της λης προσπθειας, πρτος μεταξ σων στην βση κοινο προγρμματος διακυβρνησης, για να αλλξουμε τη χρα; Δεν θα μποροσα να αφσω την πικρα που φυσιολογικ αισθνεται ο κθε νθρωπος σε ανλογες περιπτσεις και την απογοτευση μου, να με παρεμποδσουν απ το να πρξω το σωστ.

Στελχη κομμτων του ενδιμεσου χρου, θεωρον πως πριν υπρξει κατληξη στο πρσωπο του υποψηφου Προδρου θα πρεπε να υπρξει πολιτικ συμφωνα στο πργραμμα. Δεν το θεωρεται λογικ;

Απολτως, και γι’ αυτ υπρχει γγραφο γενικν κατευθυντηρων γραμμν που περιλαμβνει την ταυττητα θσεων. Μην ξεχντε τι εδ και πολλ χρνια οι ηγτες των πντε κομμτων, υφστανται να ανηλε πλεμο κοιν για λους εξ αιτας των κοινν τους θσεων που θεωρονται «απορριπτικς». σως εγ να στοχοποιθηκα περισστερο, αλλ δεν εναι αυτ το ζητομενο. Πντως εναι οι κοινς μας θσεις που ενοχλοσαν και η κοιν πορεα. Και λοι αγωνιζμαστε με πθος για μια καλ λση. Δεν θα δσουμε τρα διαπιστευτρια οτε εντιμτητας οτε  ταυττητας απψεων. Οτε θα βλουμε νερ στο κρασ μας.   Οι μεθοδεσεις, οι πρακτικς  και οι βασικς αρχς του προγρμματος θα ολοκληρωθον σντομα και οι πολιτικς μας θσεις ανελθησαν εμπεριστατωμνα στις δημσιες διαβουλεσεις που γιναν. Το πλασιο βασικν αρχν βρσκεται στα χρια λων των αρχηγν και τυγχνει επεξεργασας, λαμβνοντας υπ’ ψιν και τις επιμρους τοποθετσεις των κομμτων. Αν κποιος μελετοσε σοβαρ λα σα χουμε πει κατ καιρος θα βλεπε περοπτη την στρατηγικ μας, αλλ αυτ εναι ψιλ γρμματα.  Νομζουν τι θα εξουθενσουν τον πατριωτικ χρο με την φρση –πστε μας εσες τι θα κνετε.

Βεβαως αν οι θσεις μας σαν ταυτσημες σε λα δεν θα εμασταν πντε κμματα αλλ να δο. Το πργραμμα θα δοθε στον λα και δεν νομζω τι θα επιμνουμε σε μεμψιμοιρες που εναι λλωστε συνηθισμνες σε ανλογες περιπτσεις. Κι εγ ακοω μλη της Αλληλεγγης να μου λνε εσνα καννα αλλ δεν νομζω τι αυτς εναι οι τελικς τους θσεις. Εδ οι νυν συγκυβερνντες πιστεουν τι θα γεφυρσουν τις διαφορς τους με τον Ερντογν, δεν θα μπορσουμε εμες να βρομε κοιν τπο;

Πατριωτικς χρος, διαστροφικ λση

Θεωρετε ορθ την επιμον σας σε «πατριωτικ χρο»; Κτι ττοιο καθιστ τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αντιπατριωτικος πολιτικος χρους;

Μα πσες φορς μχρι τρα τα κμματα αυτ χρησιμοποησαν ρους πως εθνικφρονες, πατριωτικ μτωπο, πατριωτικς δυνμεις κλπ.;  Γιατ τρα ενοχλονται; Πσες φορς το ΑΚΕΛ μλησε για πατριωτικς δυνμεις εξαιρντας τον ΔΗΣΥ και ο ΔΗΣΥ για εθνικφρονα παρταξη εξαιρντας λους τους λλους; Το χω πει και λλες φορς και θα το επαναλβω για σους δεν καταλαβανουν: Η λση που δρομολογεται δεν εναι πατριωτικ. Εναι καταστροφικ για τον Ελληνισμ του νησιο, εναι διαστροφικ και για τους Τουρκοκπριους, που θα τους αφανσει. σοι δεν αποδχονται αυτ την καταστροφικ λση, σοι δεν αποδχονται την εκ περιτροπς προεδρα και την κατργηση της αρχς «νας νθρωπος- μια ψφος», σοι δεν αποδχονται την παραμον τουρκικν στρατευμτων και εποκων,  την διατρηση των εγγυσεων, την διακυβρνηση του τπου απ την μειοψηφα – που θυμζει απαρτχιντ, Χοτου-Τοτσι κλπ., σοι επιδικουν δημοκρατικ λση που να διασφαλζει τα ανθρπινα δικαιματα λων και να παρχει το ασθημα της ασφλειας και της προοπτικς στον λα, σοι θλουν να γυρσουν στα σπτια τους, με πλρη δικαιματα και περηφνεια, ανκουν στον πατριωτικ χρο. σοι δεν ντελαλζουν τι η λση πρπει να εξυπηρετε τα συμφροντα της Τουρκας και τις επιδιξεις του Ερντογν, ανκουν στον πατριωτικ χρο. Για τους λλους δεν βζω ταμπλα.

Συμβανει μως και τοτο:  σοι τρα  ενοχλονται για τον ρο «πατριωτικς χρος»,  τχα ενοχλονται και απ τις σκληρς, αντιδημοκρατικς και επικνδυνες θσεις Ακιντζ. Αλλ ταν σαν στην κσταση του Μεσσιανισμο των Ερντογν και Ακιντζ, ταν ζοσαν την παρασθηση της επικεμενης λσης, λλα λεγαν.

Εσες θεωρετε πατριωτικ να αλλζουμε τους νμους του κρτους επειδ το επιβλλει η Τουρκα;

Το ΔΗΚΟ δεν χει αποκηρξει την διζωνικ δικοινοτικ ομοσπονδα, πως χει πρξει η Αλληλεγγη, η ΕΔΕΚ και η Συμμαχα Πολιτν. Δεν νομζετε τι κποιος θα πρπει να βλει νερ στο κρασ του, για να συναντηθετε σε μια κοιν βση ως προς τη μορφ της λσης;

Την ΔΔΟ την «εκτλεσε» ο Ντενκτς το 1983 και την θαψαν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Στα πλασια της τελευταας προσπθειας επλυσης του Κυπριακο, δωσαν σχεδν τα πντα στον Ακιντζ και δεν πτυχαν να νεκραναστσουν την ΔΔΟ. Αυτ το πρμα που συζητιται τρα ως μορφ λσης, οτε διζωνικ εναι, οτε ομοσπονδα. Εναι η μετατροπ της Κπρου σε τουρκικ βιλατι. Ωστσο, παραμνει στην ζω η Κυπριακ Δημοκρατα ως μνο αναγνωρισμνο κρτος στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. χουμε πει πολλς φορς τι το πρβλημα στο Κυπριακ εναι η επιμον σε κατακερματισμ και ακρωτηριασμ των δημοκρατικν αρχν και αξιν για να χωρσουν σε μια διχοτομικ ομοσπονδα. Εμες λμε τι η μεθοδολογα θα πρπει να ξεκιν απ τις αρχς για να οικοδομηθε επνω σ αυτς η λση και χι να κατακρεουργονται οι αρχς για να χωρσουν σε μια διζωνικ ομοσπονδα-απτοκο πολεμικς βας και εθνικο ξεκαθαρσματος. Η επιμον στην ομοσπονδα και η πρακτικ των υποχωρσεων απτυχαν οικτρ. Αποδεχθηκαν ουτοπα. Στχος δεν εναι να φτιξουμε με τη λση κρτος χειρτερο αλλ καλτερο απ εκενο της Ζυρχης. σο για την μεθδευση, σγουρα δεν εναι η πολεμικ αναμτρηση, αλλ επσης σγουρα δεν εναι του παρντος.

λλα υποσχθηκε λλα κανε

Εναι ελογο να σας ρωτσει κποιος, γιατ το 2013 στηρξατε τον Νκο Αναστασιδη ο οποος εχε τις διες απψεις για το Κυπριακ και σμερα θεωρετε πως κτι ττοιο ισοδυναμε περπου με εθνικ καταστροφ;

Το 2013  κατθεσα τις απψεις που μλις σας εξθεσα στο Αντατο Συμβολιο προκειμνου να λβω το χρσμα της υποψηφας Προδρου. Απτυχα. κτοτε, οι θσεις μου δεν χουν αλλξει, και πντα προσπαθοσα να πισω προς την ορθ κατ’ εμ κατεθυνση. Μην ξεχντε τι ο Νκος Αναστασιδης δεσμεθηκε δημσια τι δεν θα φρει σχδιο ανλογο του σχεδου Ανν ενπιον του λαο, δεσμεθηκε ακμη εγγρφως για το διο θμα προς το ΔΗΚΟ και συνεπς με πεισε τι θα ακολουθοσε λλη πολιτικ. Γι αυτ τον στριξα. Δεν θλω να σας θυμσω και τα τραγικ λθη των λλων κομμτων εκενη την εποχ. Σας θυμζω μως τι στις Ευρωεκλογς του 2014 με αυτς τις διες θσεις πολιτετηκα και αντιμετπισα καταιγισμ πυρν και κτυπημτων κτω απ την μση, τσο απ τον επσημο Συναγερμ σο και απ τους ιδεολογικος τους παρακεντδες.

Θα εμαστε στη κυβρνηση

Αν τελικς ο κ. Λιλλκας επιμενει στην υποψηφιτητα του, πιστεετε τι υπρχει πιθαντητα για τον υποψφιο του ενδιμεσου χρου να περσει στο δετερο γρο;

Ελπζω τι ο κριος Λιλλκας, παρ την πκρα που αισθνεται θα κνει δετερες σκψεις και θα συμπορευτε με τον πατριωτικ χρο. Γιατ εκε ανκει, γιατ εναι πατριτης. Σγουρα ο υποψφιος μας θα εναι στον δετερο γρο.

Η Αλληλεγγη σε περπτωση εκλογς του Νικλα Παπαδπουλου θα διεκδικσει συμμετοχ στη κυβρνηση;

Η διακυβρνηση της χρας εναι η συνταγματικ και μη κομματικ, μη προσωπικ διαδικασα σκησης χρηστς διοκησης προς το συμφρον του λαο και του κρτους. Με αυτ την ννοια,  βεβαως και θα μετσχουμε στην Κυβρνηση για την αλλαγ.

 

 
   
 
 
 
     
      :