ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Παρέμβαση Θεοχάρους-Τζαβέλα για στήριξη των ανέργων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ)... 22-03-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Θεοχάρους: Σιωπή του Υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές αντιδράσεις
Ημερομηνία: 13-01-2016

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

Βρυξέλλες, 13 Ιανουαρίου 2015 

Με αφορμή την απόφαση για Βρετανικού Δικαστηρίου

 

Θεοχάρους: Σιωπή του Υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές αντιδράσεις  

 

 

Η απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου χαλά τη φόρμουλα νόθευσης του δικαιώματος του ιδιοκτήτη, με την Τουρκία να διαμαρτύρεται ότι δυσκολεύει τις προσπάθειες λύσης       

 

«Η απόφαση Βρετανικού Δικαστηρίου για πάγωμα λογαριασμών Τούρκων διπλωματών στο Λονδίνο, προς ικανοποίησιν των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι Ελλήνων προσφύγων από την κατοχή, αποστέρηση και τον σφετερισμό των περιουσιών τους λόγω της Τουρκικής εισβολής, φαίνεται να  αφήνει αδιάφορη την Κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών την στιγμή που το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πνέει τα μένεα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι χαλά το καλό κλίμα των συνομιλιών».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει ότι η απόφαση των Βρετανών, η οποία  αφορά στην εκτέλεση απόφασης Κυπριακού Δικαστηρίου, αποτελεί από τη μια νίκη της Δικαιοσύνης,  ειδικά  επί του θέματος της ιδιοκτησίας, και από την άλλη ήττα της διαπραγματευτικής μας ομάδας, η οποία απεδέχθη  να καταστήσει τους παράνομους σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσίων συν-δικαιούχους χρήστες. Όπως επισημαίνει  η Δρ.  Θεοχάρους, η θέση αυτή  αποτυπώνεται και επί των αντιδράσεων του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο υποστηρίζει ότι  δεν θα έπρεπε να εκδοθεί τέτοια απόφαση, διότι στην Κύπρο διεξάγονται συνομιλίες. Σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, η απόφαση δε βοηθά τη διαδικασία με την οποία, όπως τονίζει η Δρ. Θεοχάρους, η Τουρκία προσδοκά ότι θα επιτύχει πλειοψηφία επί του πληθυσμού και επί του εδάφους. Εάν μάλιστα, τονίζει, ισχύουν οι πληροφορίες ότι Βρετανικές Υπηρεσίες επιδιώκουν,  μετά από τις έντονες παρεμβάσεις και απειλές της Τουρκίας  για το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών Τούρκων διπλωματών  στο Λονδίνο, να ανασταλεί η εκτέλεση της  απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου, το ΥΠΕΞ οφείλει να παρέμβει  δυναμικά.

Εκτός εάν φοβάται ότι θα διαταραχθεί η διαδικασία των κριτηρίων του περιουσιακού και θα «αποτύχει» η φόρμουλα για τη νόθευση του δικαιώματος της  ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: