ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Εγκρίθηκε η έκθεση Θεοχάρους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ... 06-10-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
Απάντηση Κυπριακής Δημοκρατίας προς Τουρκία για συνέχιση πολιτικής περί εκλιπόντος κράτους
Ημερομηνία: 11-12-2015

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους

 

Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2015

 

 Απάντηση Κυπριακής Δημοκρατίας προς Τουρκία για συνέχιση πολιτικής περί εκλιπόντος κράτους   

Θεοχάρους: Εάν η Κυβέρνηση σέβεται τον Κυπριακό Λαό  οφείλει να ασκήσει βέτο στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17 

Εάν η ¶γκυρα  δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να «παγώσει» ο οδικός χάρτης για την παραχώρηση βίζας σε Τούρκους πολίτες

 

Ως θετική θεωρεί η Ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Θεοχάρους την απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία, με την οποία τονίζεται προς την ¶γκυρα  ότι η αναφορά της Τουρκίας   σε «νήσο Κύπρο» αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία είναι έκνομη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει νομικά αποτελέσματα επί του θέματος των τουρκικών υποχρεώσεων, όπως αυτές πηγάζουν από τη Συμφωνία Επανεισδοχής.

Η Δρ. Θεοχάρους  τονίζει ότι εφόσον η ¶γκυρα επιμένει πως   η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου  η Κυβέρνηση οφείλει, εάν σέβεται τον Κυπριακό λαό, να ασκήσει βέτο στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την οικονομική και νομισματική πολιτική.

Συμφώνως προς την Δρα  Θεοχάρους, η Τουρκία θα εισπράξει  από την ΕΕ, με τη σύμφωνο γνώμη και της Κυπριακής Κυβέρνησης,  3 δις ευρώ για την προσφυγική κρίση, ενώ θα ανοίξει και το κεφάλαιο 17.

Η Δρ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι η τουρκική πολιτική περί «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας» συνεχίζεται και δεν επιτρέπει αισιοδοξία για αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, εφόσον η ¶γκυρα έχει επιπτώσεις  από τη πολιτική αυτή. Συνεπώς, τονίζει η κυρία Θεοχάρους, εκτός του βέτο επί του κεφαλαίου 17, και  εφόσον η ¶γκυρα επιμένει στη μονομερή αναφορά της σε «νήσο Κύπρο» και όχι σε Κυπριακή Δημοκρατία, η Συμφωνία Επανεισδοχής και ο οδικός χάρτης για την  ελεύθερη παραχώρηση άδειας εισόδου προς Τούρκους πολίτες θα πρέπει να  «παγώσει» έως ότου η Τουρκία εμπράκτως αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως οφείλει με βάση την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, και έως ότου  συνεργαστεί με το Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΔ.

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: