ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Θεοχάρους: Ο Ακιντζί μας θέλει «τουρίστες» στα σπίτια μας και το βορρά τουρκικό ... 09-02-2016
 
διαβάστε περισσότερα
 
Κατόπιν παρέμβασης της Δρας. Ελένης Θεοχάρους για τις απειλές Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
Ημερομηνία: 03-11-2015

                                                                                                                                              

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

Βρυξέλλες, 03 Νοεμβρίου 2015

 

Κατόπιν παρέμβασης της Δρας. Ελένης Θεοχάρους για τις απειλές Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού 

Επιτροπή προς ¶γκυρα:

Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ   

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει σαφές μήνυμα   προς την Τουρκία για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της. Το μήνυμα εστάλη εξ αφορμής  δημοσιεύματος στον τουρκικό Τύπο (Ακσάμ 14 Σεπτεμβρίου 2015) επί τη βάσει του οποίου, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε  και κυκλοφόρησε έγγραφο στο οποίο καθιστά σαφές ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η θέση αυτή της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόθηκε κατόπιν σχετικής με το θέμα ερώτησης της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Δρας  Ελένης Θεοχάρους.  Όπως αναφέρεται στην απάντηση:   "Στην έκθεση προόδου του 2014 για την Τουρκία, η ΕΕ υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της, στα οποία, μεταξύ άλλων, εντάσσεται το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τόνισε και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων".

Επί τη βάσει των ανωτέρω και με  αφορμή την ερώτηση της Δρας Θεοχάρους προστίθενται  τα ακόλουθα: "Η Επιτροπή έχει διαβιβάσει τα εν λόγω σαφή μηνύματα και στην Τουρκία και εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση".

Πέραν τούτων, η  Επιτροπή καλεί στην απάντησή της όλα τα μέρη να συνεργαστούν για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσο των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: