ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Παρέμβαση Θεοχάρους-Τζαβέλα για στήριξη των ανέργων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ)... 22-03-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Θεοχάρους: Λήψη μέτρων και αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών
Ημερομηνία: 07-10-2014

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

Βρυξέλλες, 7 Οκτωβρίου 2014

 

Ενημέρωσε Επιτροπή Εξωτερικών και αξιωματούχους της ΕΕ 

 

Θεοχάρους: Λήψη μέτρων

και αναστολή των τουρκικών ενταξιακών

διαδικασιών

 

Θέμα λήψης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, και αναστολή των ενταξιακών της διαδικασιών εγείρει η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ κα του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, η οποία καταγγέλλει την ¶γκυρα ότι με τη στάση της δεν βοηθά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Το θέμα ηγέρθη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ ταυτοχρόνως, με επιστολή προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Χέρμαν Βαν Ρομπάι) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μάρτιν Σουλτς), καθώς και προς τους αρμόδιους Επιτρόπους για θέματα Διεύρυνσης, όπως είναι ο αποχωρών Στέφαν Φούλε και ο νέος στη θέση Γιοχάνες Χαν, εξηγεί λεπτομερώς τις τουρκικές προκλήσεις και ζητά την άμεση λήψη μέτρων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας προκειμένου να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης. (Η επιστολή απεστάλει και προς την εισηγήτρια και τη σκιώδη εισηγήτρια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κάτι Πίρι των Σοσιαλιστών και Ρενάτα Ζόμερ του ΕΛΚ αντιστοίχως). 

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Η κ. Θεοχάρους καλεί την ΕΕ να σταματήσει να τηρεί πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών και να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Κύπρο, η οποία απειλείται από την Τουρκία. Ακόμη, καταγράφει τις παραβάσεις της Τουρκίας επί του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα επί του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, του οποίου η επικύρωση και εφαρμογή συνιστά ενταξιακή προϋπόθεση. Τονίζει δε ότι το ψευδοκράτος δεν έχει χωριστή ΑΟΖ, όπως ισχυρίζεται η ¶γκυρα,  αφού η ίδια η ΕΕ καθορίζει με την δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 ότι στο νησί αναγνωρίζεται μόνο ένα  κράτος αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη στην επιστολή υπενθυμίζεται η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών κράτους μέλους της ΕΕ και η προσφορά της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της ISIS. Πέραν της απειλής των Ισλαμιστών, καταγγέλλει, υπάρχει και η κατοχή καθώς και η τουρκική απειλή η οποία είναι διαρκής και η ΕΕ πρέπει, να αναλάβει την ευθύνη της υπεράσπισης κράτους –μέλους της.

Θα ξεφύγει η κατάσταση 

Ανάλογη ήταν και η ενημέρωση στην οποία προέβη η κ. Θεοχάρους ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου επισήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό τον τουρκικό κλοιό και ότι παράνομα η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές εντός των οικοπέδων 2,3 και 9 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, είπε, σε βάρος της Τουρκίας, όπως λήφθηκαν σε βάρος της Ρωσίας, ακόμη και αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών, η κατάσταση θα ξεφύγει και η ΕΕ θα πέσει ξανά έξω στους υπολογισμούς της όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις. 

Οι εκθέσεις

Η κ. Θεοχάρους θεωρεί, και αυτό ζητά, ότι πρέπει να καταγραφούν οι τουρκικές προκλήσεις στην έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο, καθώς και στην σχετική με το θέμα έκθεση που θα ακολουθήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό τονίζει είναι το ελάχιστο. Επιβάλλονται, υποστηρίζει, η λήψη μέτρων, οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, ακόμη και αυτή η αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών.  

 

  

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: