ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας στην ΕΕ... 22-01-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Η Τουρκία κράτα μπλοκαρισμένο το κεφάλαιο 23
Ημερομηνία: 02-10-2014

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

Βρυξέλλες, 2 Οκτωβρίου 2014

 

Ε. Θεοχάρους προς Γιούνκερ, Σουλτς, Χαν, Φούλε, Μογκερίνι και Πίρι  

Η Τουρκία κράτα μπλοκαρισμένο

το κεφάλαιο 23

 

Εφόσον δεν σέβεται τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους με επιστολή της προς τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και άλλους Επιτρόπους και αξιωματούχους της ΕΕ, φέρνει σε γνώση τους την άρνηση της Τουρκίας να πληρώσει τις αποζημιώσεις που οφείλει προς τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων, όπως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ξενίδη  - Αρέστη και Βαρνάβα καθορίζουν καθώς και η ενδιάμεση απόφαση της Επιτροπής Υπουργών η οποία εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.    

Το κεφάλαιο 23

Η κ. Θεοχάρους επικαλείται στην επιστολή της την ενδιάμεση απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών επί τη βάσει της οποίας η Τουρκία καλείται, χωρίς καθυστέρηση, να πληρώσει τις οφειλές της και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε και τις οποίας παραβιάζει. Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίζει η κ. Θεοχάρους, η ίδια η Τουρκία εμποδίζει την ένταξή της. Προσθέτει σχετικά ότι, εφόσον η Τουρκία δεν σέβεται τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, τη διεθνή δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, από μόνη της μπλοκάρει το κεφάλαιο 23 για τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επιστολή έχει σταλεί επίσης προς τον νέο Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα  Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων Γιοχάνες Χαν, τον απερχόμενο Στεφαν Φούλε και την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ¶μυνας Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και προς την εισηγήτρια και την σκιώδη εισηγήτρια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κάτι Πίρι και Ρενάτα Ζόμερ αντίστοιχα. Η κ. Θεοχάρους ζητά από τους αξιωματούχους της ΕΕ να εγείρουν το θέμα που αφορά τη συμμόρφωση της ¶γκυρας με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την τουρκική Κυβέρνηση. Ακόμη, θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να δώσουν το σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι αν δεν συμμορφωθεί με τη διεθνή έννομη τάξη τις αποφάσεις δικαστηρίων και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζει την ίδια την ενταξιακή της διαδικασία όπως μείνει παγωμένη. 

Οι εκθέσεις

Πέραν της διπλωματικής οδού ένα τέτοιο σαφές μήνυμα μπορεί να δοθεί μέσω των εκθέσεων αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας που θα κυκλοφορήσουν, η μία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή βδομάδα και η άλλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συνέχεια.

  

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: