ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Την επόμενη φορά οι διαδηλώσεις θα είναι στις Βρυξέλλες... 13-06-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία
Ημερομηνία: 04-09-2014

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

Βρυξέλλες, 03 Σεπτεμβρίου 2014

Φούλε προς Θεοχάρους για το θέμα της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας

Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία 

Ο Επίτροπος επικαλείται την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 και η Θεοχάρους επιμένει ότι Κυπριακή και Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσουν απόσυρση του τουρκικού εγγράφου

«Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κύπρο».  Με αυτή τη θέση, η οποία στηρίζεται στο γράμμα και το πνεύμα του ευρωπαϊκού και του διεθνούς νόμου, ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης  Στέφαν Φούλε,  απήντησε  στο θέμα της «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας». Η απάντηση δόθηκε κατόπιν επιστολής την οποία απέστειλε στις 2 Ιουλίου 2014 η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ. Με την επιστολή αυτή η κ. Θεοχάρους ζητούσε την σαφή επί του προκύψαντος  ζητήματος θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Ως γνωστόν,  η Τουρκία με έγγραφό της το οποίο κατέθεσε ενώπιον του 52ου Συμβουλίου Σύνδεσης με την ΕΕ, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.  

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Φούλε επισημαίνει ότι, «το μόνο που μπορεί να επαναλάβει είναι η δήλωση της 21η Σεπτεμβρίου του 2005 με την οποία η ΕΕ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο υποκείμενο διεθνούς δικαίου στο νησί και υπογραμμίζει τη σημασία της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό».  Η κ. Θεοχάρους τονίζει  συναφώς ότι αυτή θα έπρεπε  να ήταν η βάση των συνομιλιών και η γραμμή λύσης του Κυπριακού, με απαρχή όπως τονίζει και ο Επίτροπος  Φούλε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής της διαδικασίας.  Ταυτοχρόνως, επιμένει στην αρχική της θέση ότι η Κυπριακή και η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να ζητήσουν την απόσυρση του τουρκικού εγγράφου ως απαράδεκτου και προσβλητικού για την Κυπριακή Δημοκρατίας και για την ίδια την ΕΕ.

Στην επιστολή του προς την κ. Θεοχάρους, ο Επίτροπος Φούλε αναμένει ότι με βάση το έγγραφο των θέσεων που κατάθεσε η ΕΕ στο 52ο  Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ,  η ¶γκυρα θα υποστηρίξει ενεργά τις συνομιλίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό,  εντός του πλαισίου των Ην. Εθνών και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.   Ακόμη, ο  Επίτροπος Φούλε καλωσορίζει τη στήριξη της Τουρκίας στις συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών των Κοινοτήτων κάτω από την αιγίδα των Ην. Εθνών. Οι δεσμεύσεις και η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες, τονίζεται στην επιστολή,  για τελική λύση στο Κυπριακό παραμένει ουσιαστική.  Σημειώνεται ότι η επιστολή Φούλε εστάλη πριν από την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα.

 

 

               

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: