ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Θετικό το ψήφισμα της Ευρωβουλής ... 13-11-2014
 
διαβάστε περισσότερα
 
Η Θεοχάρους καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Ημερομηνία: 04-02-2014

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

 Ελένης Θεοχάρους

 

 

 

Βρυξέλλες, 04 Φεβρουαρίου 2014

 

 

Επιστολή προς Μπαρόζο, Σουλτς και Φούλε 

 

Η Θεοχάρους καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις εντός  της κυπριακής ΑΟΖ 

 

 • Η ¶γκυρα επιδιώκει εξαγωγή της εσωτερικής της κρίσης, τορπιλίζει τις συνομιλίες οι οποίες δεν μπορούν να διεξαχθούν υπό καθεστώς τρόμου

 • Δεν μπορούν να ανοίξουν άλλα κεφάλαια και ειδικότερα της ενέργειας

   

   

  Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία καθώς και από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρόσα. Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις της διεθνούς και ευρωπαϊκής εννόμου τάξεως καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτυπώνονται στην παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού σκάφους  "Princess" από την τουρκική φρεγάτα "Giresum" και την πλεύση του "Μπαρμπαρόσα" χωρίς άδεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

   

  Όπως επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, η τουρκική πολιτική προκαλεί κλίμα έντασης και είναι αντίθετη με την πολιτική την οποία θα έπρεπε να υιοθετεί και να εφαρμόζει ένα υποψήφιο για ένταξη κράτος. Η Τουρκία, προστίθεται στην επιστολή, επιδιώκει να εξωτερικεύσει την εσωτερική της κρίση που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όπως τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ προνοούν. Είναι εμφανές, παρατηρεί η κ. Θεοχάρους, ότι με τέτοια πολιτική πρακτική από μέρους της ¶γκυρας  δεν μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες με θετικό αποτέλεσμα, καθότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού δεν μπορούν να διεξάγονται κάτω από καθεστώς απειλών και τρόμου. Η Τουρκία, γράφει η κ. Θεοχάρους, ζητά το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων και ειδικότερα του 15 για την ενέργεια. Όμως, διερωτάται, πώς μπορεί να θέλει άνοιγμα κεφαλαίων, όταν δε δείχνει σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλήγοντας στην επιστολή της η κ. Θεοχάρους εκφράζει την άποψη ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα δράσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους για την υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους επί τη βάσει της αρχής της αλληλεγγύης. 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: