ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Χωρίς αναγνώριση της γενοκτονίας η Τουρκία δεν έχει θέση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ... 16-04-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και έρευνα για τα χρήματα προς τους ΤΚ
Ημερομηνία: 29-01-2014

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

                                                                                                                                         

Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2014

 

Νέα Επιστολή Θεοχάρους προς τον Επίτροπο Φούλε   

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας

και έρευνα για τα χρήματα προς τους ΤΚ 

Εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη διάσωση του Πενταδακτύλου 

 

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, με  νέα επιστολή της προς τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε αφενός ζητά τη λήψη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εφόσον δεν λάβει μέτρα για τον τερματισμό της οικολογικής καταστροφής στον Πενταδάκτυλο και αφετέρου  τη διεξαγωγή έρευνας κατά πόσο η οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους διατίθεται με τον κατάλληλο τρόπο που λογικά θα πρέπει να αφορά και στην κάλυψη της προστασίας του Πενταδακτύλου.

Η νέα επιστολή της κ. Θεοχάρους είναι απάντηση σε απαντητική επιτολή του Επιτρόπου Φούλε προς την ίδια για το θέμα της καταστροφής του Πενταδακτύλου. Ο Κοινοτικός Επίτροπος τονίζει στην επιστολή του ότι πριν από ένα έτος έχει προβεί σε συστάσεις προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα για το θέμα της οικολογικής προστασίας και ότι η Επιτροπή δεν έχει νομικά εργαλεία δράσης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου όπου το κοινοτικό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται . Επισημαίνει ταυτοχρόνως ότι παρέχεται βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους, καθώς και ότι υπάρχει το πρόγραμμα Natura 2000  και ως εκ τούτου επαφίεται στα «Τουρκοκυπριακά  Σώματα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για να εντάξουν την ορεινή περιοχή της Κερύνειας σε αυτό.

Η κ. Θεοχάρους στην νέα της επιστολή διευκρινίζει ότι με βάση  τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης (βλέπε Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή) καθορίζεται ρητώς ότι  είναι η Τουρκία που έχει την ευθύνη στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Συνεπώς, αναφέρεται στην επιτολή, το ζητούμενο είναι εάν η Τουρκία έχει πρόθεση ή όχι να βάλει τέλος στην οικολογική καταστροφή του Πενταδακτύλου, ο οποίος κουβαλά στην πλάτη του ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ιστορίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η κ. Θεοχάρους θεωρεί ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος  θα πράξει   ό,τι είναι δυνατό για να πεισθεί η Τουρκία να διασωθεί ο Πενταδάκτυλος. Διαφορετικά, όπως τονίζει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή μέτρων κατά της ¶γκυρας ως υποψήφιο για ένταξη κράτος που είναι, προκειμένου να σεβαστεί την ευρωπαϊκή και διεθνή έννομη τάξη, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: